Lekarna Komenda

Preskoči glavno vsebino »

Fypryst combo, kožni nanos za mačke in dihurje

Cena: 7,06 €

Spletna cena: 6,71 €

Ali

Kratek opis

Raztopina (kožni nanos) za zatiranje klopov, bolh in uši na mačkah in dihurjih

Fypryst combo, kožni nanos za mačke in dihurje

Podrobnosti

Mačke:
Za zatiranje bolhavosti in bolhavosti ob sočasni klopavosti in ušivosti:

  • Zdravljenje bolhavosti (Ctenocephalides spp.). Pri novih infestacijah z odraslimi bolhami traja insekticidni učinek 4 tedne. Zdravilo šest tednov po nanosu preprečuje razmnoževanje bolh, tako da zavira razvoj jajčec (ovicidno delovanje), ličink in bub (larvicidno delovanje), ki jih izležejo odrasle bolhe.
  • Zdravljenje klopavosti (Ixodes ricinus, Dermacentor variabilis, Rhipicephalus sanguineus). Zdravilo ima proti klopom obstojen akaricidni učinek, ki traja do 2 tedna (eksperimentalni podatki).
  • Zdravljenje ušivosti (Felicola subrostratus).

Zdravilo se lahko uporablja v sklopu zdravljenja alergijskega dermatitisa, ki ga povzroča bolhavost, kadar je diagnozo potrdil veterinar.

Dihurji:
Za zatiranje bolhavosti in bolhavosti ob sočasni klopavosti:

  • Zdravljenje bolhavosti (Ctenocephalides spp.). Pri novih infestacijah z odraslimi bolhami traja insekticidni učinek 4 tedne. Preprečevanje razmnoževanja bolh z zaviranjem razvoja jajčec (ovicidno delovanje), ličink in bub (larvicidno delovanje), ki jih izležejo odrasle bolhe.
  • Zdravljenje klopavosti (Ixodes ricinus). Zdravilo ima proti klopom obstojen akaricidni učinek, ki traja do 4 tedne (eksperimentalni podatki).

 

Kontraindikacije

Zdravila ne smete uporabiti pri mladičih, ki so mlajši od 8 tednov in/ali lažji od 1 kilograma, ker o uporabi pri njih ni podatkov. Zdravila ne smete uporabiti pri dihurjih, ki so mlajši od 6 mesecev.

Ne uporabite pri bolnih živalih (npr. s sistemskimi boleznimi, vročino) ali živalih, ki okrevajo po bolezni.

Ne uporabite pri kuncih, ker lahko pride do pojava neželenih reakcij ali celo smrti.

Uporabe zdravila pri ne-ciljnih živalskih vrstah ne priporočajo, ker pri njih niso izvajali študij.

Neželeni učinki

Ne uporabite prevelikega odmerka.

Pri mačkah so poročali o zelo redkih, domnevnih neželenih reakcijah, kot so prehodne kožne reakcije na mestu uporabe (luščenje kože, lokalno izpadanje dlake, srbenje, pordelost) in generalizirano srbenje ali izpadanje dlake. Opazili so še preveliko slinjenje, reverzibilne nevrološke znake (povečano občutljivost za dražljaje, depresijo, druge nevrološke znake) in bruhanje.

Če živali po nanosu zdravila ližejo mesto nanosa, se lahko za krajši čas pojavi prekomerno slinjenje, ki je večinoma posledica narave nosilca.

Če opazite kakršne koli resne stranske učinke ali druge učinke, ki niso omenjeni v teh navodilih za uporabo, obvestite svojega veterinarja.

Odmerki:

Ena pipeta po 0,5 ml za eno mačko, kar ustreza minimalnemu priporočenemu odmerku 5 mg/kg fipronila in 6 mg/kg (S)-metoprena, topikalno na kožo.

Ena pipeta po 0,5 ml za enega dihurja, kar ustreza minimalnemu priporočenemu odmerku 50 mg fipronila in 60 mg (S)-metoprena, topikalno na kožo.

Način uporabe:

  1. Pipeto vzemite iz ovojnine. Držite jo navpično, zavrtite pokrovček in ga povlecite s pipete.
  2. Pokrovček obrnite in njegov nasprotni konec nastavite na pipeto. Potisnite ga na pipeto in ga zavrtite, da tesnilo poči, nato pokrovček odstranite s pipete.
  3. Živali razmaknite dlake med lopaticama, da postane koža vidna. Konico pipete nastavite na kožo in pipeto stiskajte, da izpraznite njeno vsebino neposredno na ustrezno mesto na koži.

Minimalni presledek med dvema nanosoma je 4 tedne.

Posebna opozorila

Bolhe z domačih živali se pogosto naselijo v košarah živali, blazinah in na mestih, kjer živali pogosto ležijo, kot so preproge in oblazinjeno pohištvo, zato je treba pri masivni okužbi in pred ukrepi za zatiranje okuženosti s primernim insekticidom obdelati tudi ta mesta in jih redno sesati.

Za mačke in dihurje ni podatkov o vplivu kopanja ali uporabe šampona na učinkovitost zdravila. Na podlagi podatkov za pse, pri katerih so šampon uporabili 2 dni po nanosu zdravila, pa ne priporočajo kopanja živali še dva dni po nanosu.

Paziti je treba, da zdravilo ne pride živali v oči.

Paziti je treba, da zdravila ne bi nanesli na predel, kjer ga žival lahko poliže, in da živali po nanašanju zdravila ne bodo druga druge lizale.

Posamezni klopi se lahko pritrdijo, zato v neugodnih razmerah ni mogoče povsem izključiti prenosa kužnih bolezni.

Pri mačkah se zdravilo lahko uporablja v obdobju brejosti. O možni toksičnosti zdravila za mladiče, mlajše od 8 tednov, ki so v stiku s samico z nanesenim zdravilom, ni podatkov. V tem primeru je potrebna posebna previdnost.

Dihurji: z laboratorijskimi študijami na mačkah niso bili dokazani teratogeni, fetotoksični učinki ali toksični učinki na mater. Varnost uporabe pri dihurjih v obdobju brejosti in laktacije ni bila ugotovljena.

Posebni previdnostni ukrepi, ki jih mora izvajati oseba, ki živalim daje zdravilo:

Zdravilo ima lahko dražeč učinek na sluznicah, koži in očeh, zato je treba paziti, da ne bi prišlo v stik z usti, kožo ali očmi.

Osebe z znano preobčutljivostjo za insekticide ali alkohol naj se izogibajo stika z zdravilom.

Pazite, da vsebina pipete ne bi prišla v stik s prsti. Če se to zgodi, si roke umijte z milom in vodo. Če zdravilo zanesete v oko, oko previdno sperite s čisto vodo.

Po uporabi si umijte roke.

Med nanašanjem zdravila ne kadite, pijte ali jejte.

Živali po nanašanju zdravila ne prijemajte, dokler se mesto nanašanja ne posuši, in ne dovolite otrokom, da bi se z njimi igrali, dokler se mesto nanašanja ne posuši. Zato priporočajo, naj zdravila ne bi nanašali čez dan, temveč zgodaj zvečer, živali z nedavno nanesenim zdravilom pa ne smejo spati pri lastnikih, še zlasti otrocih.

 

Navodila za shranjevanje:

Shranjujte nedosegljivo otrokom.

Shranjujte pri temperaturi do 30 °C.

Shranjujte v originalni ovojnini za zaščito pred svetlobo in vlago.  

Sestavine:

Ena pipeta po 0,5 ml vsebuje:

Zdravilne učinkovine:

Fipronil                                               50 mg

(S)-metopren                                      60 mg

Pomožne snovi:

butilhidroksianizol (E320)                  0,1 mg

butilhidroksitoluen (E321)                  0.05 mg

Bistra rumena raztopina.

 

Celotno navodilo dosegljivo na: 

http://www.krka.si/media/products/si/vet/gen_pdf/2014/Fypryst_Combo_spot_on_solution_SI_PIL_50_60_KRK_SmPCPIL047985_2.pdf

Dodatne informacije

Proizvajalec KRKA