Lekarna Komenda

Preskoči glavno vsebino »

Your shopping cart is empty

Saridon, 10 tablet

Cena: 5,04 €

Spletna cena: 4,79 €

Ali

Saridon, 10 tablet

Podrobnosti


Sestava
1 tableta vsebuje 250 mg paracetamola, 150 mg propifenazona in 50 mg kofeina.
Pomožne snovi: mikrokristalna celuloza, metilhidroksipropilceluloza, ESMA-SPRENG, koruzni škrob, smukec, magnezijev stearat, koloidni brezvodni silikagel.

Kako deluje Saridon
Saridon je kombinacija analgetičnih in antipiretičnih učinkovin in majhne količine kofeina. Njegove sestavine so skrbno uravnotežene in zagotavljajo hitro in učinkovito ublažitev boiečine, ki traja nekaj ur.

Kdaj uporabiti Saridon
Saridon uporabljamo za lajšanje bolečin kot so glavobol, zobobol, menstrualne bolečine, migrena, nevralgija, nevritis, postoperativne in revmatične bolečine, vročinska stanja (gripa itd.).

Kako jemati Saridon
Enkratni odmerek
Odrasli: vzemite 1 do 2 tableti naenkrat
Mladostniki od 12 do 16 leta: vzemite 1 tableto, naenkrat
Ta enkratni odmerek smete ponoviti 3-krat v 24 urah.
Tableto pogoltnite celo z vodo ali z drugo primerno tekočino.
Analgetikov ne smemo jemati dalj časa ali v odmerkih, ki so večji od priporočenih, ne da bi se prej posvetovali z zdravnikom.

Preveliki odmerki
- lahko povzročijo predvsem slabost, bruhanje, hitro utripanje srca in jetrno okvaro, ki je lahko usodna. Po zaužitju večjega števila tablet pri zavestnem bolniku poskušajte izzvati bruhanje in poiščite zdravniško pomoč.

Kaj morate vedeti, preden boste vzeli Saridon
Saridona ne priporočamo
- bolnikom s hudo ledvično in jetrno odpovedjo, pri prirojenem pomanjkanju glukoze-6-fosfat-dehidrogenaze (hemolitična anemija), pri porfiriji, pri okvarah kostnega mozga in pri dokazani alergični preobčutljivosti za katerokoli sestavino zdravila.
Saridona ne smemo dajati dojenčkom in otrokom do 12 leta starosti.

Previdnostni ukrepi in opozorila
Odmerke Saridona morate zmanjšati ali jemati bolj poredko pri blagi, oz. zmerni jetrni odpovedi (npr. pri alkoholikih) zaradi pomanjkanja glukuroniltransferaze. Strupenost običajnega odmerka Saridona je pri takih osebah močno zvečana, zato ga v takih primerih uporabljajte le s privofjenjem zdravnika.
Posebej previdne morajo biti osebe, ki so preobčutfjive na druge protivnetne učinkovine, zlasti če imajo astmo, kronični nahod ali koprivnico.
ÄŚe uporabljate še druga zdravila, se o primernosti uporabe Saridona posvetujte s farmacevtom ali z zdravnikom.
Stalno jemanje analgetikov (za zdravljenje glavobola) privede do kroničnega glavobola in trajno poškoduje ledvice.
Zdravila, ki znižujejo telesno temperaturo, lahko prikrijejo okužbo.
ÄŚe traja zvečana telesna temperatura več kot tri dni, ali nejasne bolečine več kot pet dni, se posvetujte z zdravnikom.
če jemljete sočasno katerakoli druga zdravila, zlasti pa uspavala, antiepileptike, prokinetike (npr. metoklopramid9, zdravila proti strjevanju krvi ali aidsu (zidovudin), se posvetujte z zdravnikom.

Možni neželeni učinki
Kot vsa zdravila ima lahko tudi zdravilo Saridon neželene učinke.
Včasih se lahko pojavijo preobčutljivostne kožne reakcije, kot so izpuščaji ali koprivnica.
Zelo redko se lahko pojavijo srbenje, angioedem, oteženo dihanje in anafilaktični šok, še posebno pri bolnikih, nagnjenih k tem pojavom (glejte posebna opozorila). ÄŚe opazite take učinke, prenehajte z jemanjem zdravila Saridon in nemudoma obiščite zdravnika.
Poročajo tudi o posameznih primerih zmanjšanega števila belih krvnih telesc (levkopenije) in krvnih ploščic (trombocitopenije).
ÄŚe opazite katerikoli neželeni učinek, ki ni omenjen v tem navodilu, obvestite svojega zdravnika ali farmacevta.


Dodatne informacije

Proizvajalec BAYER