Lekarna Komenda

Preskoči glavno vsebino »

Rupurut, 50 tablet

Cena: 11,65 €

Spletna cena: 11,07 €

Ali

Rupurut, 50 tablet

Podrobnosti

Kaj so žvečljive tablete Rupurut
Ena žvečljiva tableta Rupurut vsebuje 500 mg hidrotalcita.
Rupurut je sodoben antacid, ki vsebuje hidrotalcit. Zmanjšuje kislost želodčnega soka in s tem odpravlja ali blaži težave, povezane s prevelikim izločanjem želodčne kisline. Učinek je hiter in dolgotrajen zaradi posebne mrežno-plastne strukture učinkovine, iz katere se sproščajo magnezijevi in aluminijevi ioni glede na količino kisline v želodcu. Reakcija nevtralizacije se ustavi, ko je v želodcu vrednost pH med 3 in 5, in se ob ponovnem zmanjšanju vrednosti pH spet sproži in se ponavlja do popolne porabe Rupuruta. Poleg nevtralizacije kisline zavira tudi delovanje pepsina in žolčnih kislin, ki pri refluksu prehajajo iz dvanajstnika v želodec in okvarjajo želodčno sluznico. Rupurut spodbuja dejavnike, ki varujejo želodčno stuznico ter pospešuje cefjenje poškodovane želodčne sluznice.
Rupurut bolniki dobro prenašajo. Ponovnega izločanja kisline ne povzroča.

Žvečljive tablete Rupurut uporabljamo pri
- dispepsiji (zgaga, bolečine v zgornjem delu trebuha, pritisk v želodcu, občutek polnosti, kislo izpahovanje, slabost, bruhanje)
- akutnem in kroničnem vnetju želodčne sluznice (gastritis), ki je posledica stresa, nepravilnega prehranjevanja, čezmernega uživanja alkohola in nesteroidnih protivnetnih zdravil
- razjedi na želodcu
- razjedi na dvanajstniku

Opozorilo
Če hkrati z žvečljivimi tabletami Rupurut jemljete še kakšno drugo zdravilo peroralno (kot so antibiotiki, preparati železa, kortikosteroidi ali zdravila za srce (glikozidi)), jih morate vzeti vsaj eno do dve uri pred ali po zaužitju Rupuruta.

Nosečnost, dojenje
Posvetujte se z zdravnikom ali farmacevtom, preden vzamete katerokoli zdravilo.
Pri raziskavah na živalih niso opazili embriotoksičnih niti teratogenih učinkov hidrotalcita. Kljub temu priporočamo previdnost pri uporabi hidrotalcita v prvem trimesečju nosečnosti. Matere, ki dojijo, zdravilo lahko uporabljajo.

Otroci
Žvečljivih tablet Rupurut ne priporočamo otrokom do 6. leta starosti.

Kako jemati žvečljive tablete Rupurut
Odrasli vzamejo eno do dve tableti (500 mg - 1000 mg hidrotalcita), tri- do štirikrat na dan po jedi, pred spanjem ali ob pojavu želodčnih težav.
Žvečljive tablete Rupurut delujejo najbolje, če jih dobro prežvečimo, ne smemo pa pogoltniti celih.
Otroci (6 - 12 let) vzamejo polovični odmerek za odrasle. Zdravila ne priporočamo otrokom mlajšim od šest let.

Dodatne informacije

Proizvajalec BAYER