Lekarna Komenda

Preskoči glavno vsebino »

Claritine kombo 120mg/5mg, 10 tablet

Cena: 7,21 €

Spletna cena: 6,85 €

Ali

Kratek opis

Zdravilo Claritine Kombo se uporablja za zdravljenje simptomov alergijskega rinitisa. Zdravilo Claritine kombo blaži simptome, ki spremljajo alergijski rinitis (seneni nahod) in virusni rinitis. Blaži simptome, kot so kihanje, smrkanje ter srbenje nosu, dihanje pri zamašenem nosu in srbenje ter solzenje oči, pri odraslih in otrocih, starih 12 let ali več.


Ena tableta s podaljšanim sproščanjem vsebuje 120 mg psevdoefedrinijevega sulfata in 5 mg loratidina.

Claritine kombo 120mg/5mg, 10 tablet

Podrobnosti

1. Kaj je zdravilo Claritine kombo in za kaj ga uporabljamo?

Kaj je zdravilo Claritine kombo Zdravilo Claritine kombo vsebuje kombinacijo dveh zdravilnih učinkovin – loratadina, ki deluje kot antihistaminik in psevdoefedrinijevega sulfata, ki deluje kot dekongestiv..

Kdaj vzeti zdravilo Claritine kombo?

Zdravilo Claritine kombo blaži simptome, ki spremljajo alergijski rinitis (seneni nahod) in virusni rinitis. Blaži simptome, kot so kihanje, smrkanje ter srbenje nosu, dihanje pri zamašenem nosu in srbenje ter solzenje oči, pri odraslih in otrocih, starih 12 let ali več.

2. Kaj morate vedeti, preden boste vzeli zdravilo Claritine kombo

Ne jemljite zdravila Claritine kombo: - če ste alergični na loratadin, psevdoefedrin ali katero koli sestavino tega zdravila (navedeno v poglavju 6).

Ker vsebuje psevdoefedrin, zdravila Claritine kombo ne jemljite, če: - jemljete tudi zdravila za srce ali krvni tlak, - jemljete zaviralce monoaminooksidaze (zaviralce MAO, skupina zdravil proti depresiji) ali ste ta zdravila nehali jemati v zadnjih 14 dneh, - imate zvišan očesni tlak (glavkom), - imate težave z odvajanjem seča, zaporo sečil, - imate zvišan krvni tlak, - imate bolezni srca ali ožilja, - ste imeli kdaj možgansko kap, - imate čezmerno dejavno žlezo ščitnico. 

2 Opozorila in previdnostni ukrepi

V določenih primerih ste lahko neobičajno občutljivi na dekongestiv psevdoefedrin, ki ga to zdravilo vsebuje.

Pred začetkom jemanja zdravila Claritine kombo, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom, če: - ste starejši od 60 let; starejši so namreč lahko občutljivejši za učinke tega zdravila; - imate sladkorno bolezen (diabetes mellitus), - imate rano na črevesju, ki povzroča zoženje želodca, tankega črevesja ali požiralnika (stenizirajoči peptični ulkus), - imate zaporo črevesja (zaporo pilorusa ali dvanajstnika), - imate zaporo sečnega mehurja, - ste imeli v preteklosti težave z dihanjem zaradi krča mišic v pljučih (bronhospazem), - imate težave z jetri, ledvicami ali sečnim mehurjem, - ste naročeni na kožne teste za ugotavljanje alergij.

Zdravila Claritine kombo ne jemljite dva dneva pred testiranjem, ker lahko to zdravilo vpliva na rezultate preiskav. Zdravniku povejte, če občutite ali so pri vas ugotovili kaj od sledečega: - visok krvni tlak, - hiter srčni utrip ali razbijanje srca, - nenormalen srčni ritem, - slabost s siljenjem na bruhanje in glavobol ali poslabšanje glavobola med uporabo zdravila Claritine kombo. Zdravnik vam bo lahko svetoval prekinitev zdravljenja. Če ste napoteni na kirurški poseg, vam bo zdravnik morda svetoval, da 24 ur pred posegom prenehate z jemanjem zdravila Claritine kombo.

Zdravilo Claritine kombo vsebuje psevdoefedrinijev sulfat, pri katerem obstaja možnost zlorabe, večji odmerki psevdoefedrinijevega sulfata pa so lahko toksični.

Otroci

Ne dajte tega zdravila otrokom, mlajšim od 12 let.

Druga zdravila in zdravilo Claritine kombo

Obvestite zdravnika ali farmacevta, če jemljete, ste pred kratkim jemali, ali pa boste morda začeli jemati katero koli drugo zdravilo.

To je še posebej pomembno, če jemljete: - digitalis, zdravilo za zdravljenje nekaterih bolezni srca, ker bo morda treba prilagoditi odmerek, - -metildopo, mekamilamin, reserpin, alkaloide veratrum in gvanetidin, zdravila za zdravljenje visokega krvnega tlaka, ker bo morda treba prilagoditi odmerek, - dekongestive (peroralna ali nazalna uporaba), zdravila za zmanjšanje apetita (tablete za hujšanje) ali amfetamine, ker lahko skupaj z zdravilom Claritine kombo zvišajo krvni tlak, - ergot alkaloide proti migreni (kot so dihidroergotamin, ergotamin ali metilergometrin); skupaj z zdravilom Claritine kombo lahko zvišajo krvni tlak, - linezolid (antibiotik), bromokriptin (zdravilo za zdravljenje neplodnosti ali Parkinsonove bolezni), kabergolin, lizurid in pergolid (zdravila za zdravljenje Parkinsonove bolezni); skupaj z zdravilom Claritine kombo lahko zvišajo krvni tlak, - antacide, ker lahko povečajo učinek zdravila Claritine kombo, - kaolin, ker lahko zmanjša učinek zdravila Claritine kombo.

Zdravilo Claritine kombo skupaj s hrano, pijačo in alkoholom

Zdravilo Claritine kombo se lahko jemlje s hrano ali na tešče. Ni se pokazalo, da bi zdravilo Claritine kombo povečalo učinke alkoholnih pijač. 

Nosečnost in dojenje

  Če ste noseči ali dojite, menite, da bi lahko bili noseči ali načrtujete zanositev, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom, preden vzamete to zdravilo. Če ste noseči ali dojite, ne jemljite zdravila Claritine kombo. Loratadin in psevdoefedrin se izločata v materino mleko. Za psevdoefedrin, ki je učinkovina v zdravilu Claritine kombo, so pri ženskah, ki dojijo poročali o zmanjšanem nastajanju materinega mleka.

Vpliv na sposobnost upravljanja vozil in strojev

Ne pričakujemo, da bi zdravilo Claritine kombo v priporočenem odmerku povzročalo zaspanost ali zmanjšano zbranost. Vendar pa so v zelo redkih primerih nekateri občutili zaspanost, kar lahko vpliva na sposobnost za vožnjo ali upravljanje s stroji.

Zdravilo Claritine kombo vsebuje laktozo in saharozo

Tablete s podaljšanim sproščanjem Claritine kombo vsebujejo laktozo in saharozo. Če vam je zdravnik povedal, da ne prenašate nekaterih sladkorjev, se pred uporabo tega zdravila posvetujte z zdravnikom.

Laboratorijske preiskave

Ker antihistaminiki lahko vplivajo na rezultat kožnega testa, morate najmanj dva dni pred kakršnim koli kožnim testom prenehati jemati zdravilo Claritine kombo. Športniki, ki jemljejo zdravilo Claritine kombo, bodo lahko imeli pozitiven izvid doping testa.

3. Kako jemati zdravilo Claritine kombo?

Pri jemanju tega zdravila natančno upoštevajte navodila zdravnika ali farmacevta. Če ste negotovi, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom. To zdravilo je za peroralno uporabo. Tableto pogoltnite celo. Preden jo pogoltnete, je ne drobite, ne lomite in ne žvečite.

Priporočeni odmerek za odrasle in otroke stare 12 let ali več je ena tableta s podaljšanim sproščanjem Claritine kombo dvakrat na dan s kozarcem vode, s hrano ali na tešče. Ne vzemite večjega odmerka zdravila in ga ne jemljite pogosteje, kot je priporočeno v tem navodilu. Zdravljenje z zdravilom Claritine kombo ne sme trajati več kot 10 dni, razen če vam je tako svetoval zdravnik. Če ste vzeli večji odmerek zdravila Claritine kombo, kot bi smeli Če vzamete prevelik odmerek zdravila, to takoj povejte zdravniku ali farmacevtu. Pri prevelikem odmerjanju loratadina, učinkovine zdravila Claritine kombo, so poročali o zaspanosti, hitrem srčnem utripu in glavobolu. Pri prevelikem odmerjanju psevdoefedrina, učinkovine zdravila Claritine kombo, so poročali o krčih, hitrem srčnem utripu, siljenju na bruhanje in živčnosti. Če ste pozabili vzeti zdravilo Claritine kombo Če ste pozabili vzeti odmerek, ga vzemite takoj, ko se spomnite in nadaljujte z jemanjem kot običajno. Ne vzemite dvojnega odmerka, da bi nadomestili izpuščeni odmerek. Če imate dodatna vprašanja o uporabi zdravila, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

4. Možni neželeni učinki 

Kot vsa zdravila ima lahko tudi to zdravilo neželene učinke, ki pa se ne pojavijo pri vseh bolnikih.

Zelo pogost neželeni učinek (pojavijo se lahko pri več kot 1 od 10 bolnikov), povezan z uporabo zdravila Claritine kombo, je nespečnost.

Pogosti neželeni učinki (pojavijo se lahko pri največ 1 od 10 bolnikov), povezani z uporabo zdravila Claritine kombo, so: žeja, živčnost, zaspanost, depresija, vznemirjenost, anoreksija, omotica, suha usta, pospešeno utripanje srca, vnetje žrela in nosne sluznice, zaprtost, siljenje na bruhanje, glavobol, utrujenost.

Občasni neželeni učinki (pojavijo se lahko pri največ 1 od 100 bolnikov), povezani z uporabo zdravila Claritine kombo, so: zmedenost, tresenje, povečano potenje, vročinski oblivi, spremenjen okus, nenormalno solzenje oči, zvonjenje v ušesih, neenakomeren srčni utrip, krvavitev iz nosu, pogosto ali nenormalno uriniranje in srbenje.

V obdobju trženja zdravila Claritine kombo so poročali tudi o naslednjih zelo redkih neželenih učinkih (pojavijo se lahko pri največ 1 od 10.000 bolnikov): huda alergijska reakcija, vključno z izpuščajem, koprivnico in otekanjem obraza, vrtoglavica, krči, nenormalen srčni ritem, zvišan krvni tlak, kašelj, zoženje dihalnih poti, težave z jetri, težave pri uriniranju in izguba las.

Drugi neželeni učinki, o katerih so v kliničnih preskušanjih in v obdobju trženja poročali samo za loratadin, so zvečan apetit, izpuščaj in razdražen želodec.

Poročanje o neželenih učinkih

Če opazite katerega koli izmed neželenih učinkov, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom. Posvetujte se tudi, če opazite neželene učinke, ki niso navedeni v tem navodilu. O neželenih učinkih lahko poročate tudi neposredno na Univerzitetni klinični center Ljubljana, Interna klinika, Center za zastrupitve, Zaloška cesta 2, SI-1000 Ljubljana, Faks: + 386 (0)1 434 76 46, e-pošta: farmakovigilanca@kclj.si.

S tem, ko poročate o neželenih učinkih, lahko prispevate k zagotovitvi več informacij o varnosti tega zdravila.

5. Shranjevanje zdravila Claritine kombo

 Zdravilo shranjujte nedosegljivo otrokom!

 Shranjujte pri temperaturi do 25 °C. Shranjujte v originalni ovojnini za zagotovitev zaščite pred vlago.

 Tega zdravila ne smete uporabljati po datumu izteka roka uporabnosti, ki je naveden na škatli poleg oznake Uporabno do. Rok uporabnosti zdravila se izteče na zadnji dan navedenega meseca.

 Ne uporabljajte tega zdravila, če opazite kakršne koli spremembe v videzu tablet.

 Zdravila ne smete odvreči v odpadne vode ali med gospodinjske odpadke.

O načinu odstranjevanja zdravila, ki ga ne uporabljate več, se posvetujte s farmacevtom. Taki ukrepi pomagajo varovati okolje.

6. Vsebina pakiranja in dodatne informacije

Kaj vsebuje zdravilo Claritine kombo

- Zdravilni učinkovini sta psevdoefedrinijev sulfat in loratadin. Ena tableta s podaljšanim sproščanjem vsebuje 120 mg psevdoefedrinijevega sulfata in 5 mg loratadina. - Druge sestavine zdravila so: jedro: laktoza monohidrat, koruzni škrob, magnezijev stearat (E572), povidon; obloga: arabski gumi (E414), saharoza, kalcijev sulfat dihidrat (E516), kalcijev sulfat brezvodni JAZMP-IB/011-30.01.2017 5 (E516), kolofonija, zein, oleinska kislina, medicinsko milo, smukec (E553b), mikrokristalna celuloza (E460), titanov dioksid (E171), beli čebelji vosek (E901), karnauba vosek (E903).

Izgled zdravila Claritine kombo in vsebina pakiranja

Tablete s podaljšanim sproščanjem so okrogle, bikonveksne in imajo gladko belo oblogo.

Škatla z 10 tabletami (1 x 10 tablet v pretisnem omotu).

Način in režim izdaje zdravila

Claritine kombo BRp – Izdaja zdravila je brez recepta v lekarni.

Imetnik dovoljenja za promet z zdravilom in izdelovalec

Imetnik dovoljenja za promet: Bayer d.o.o., Bravničarjeva 13, 1000 Ljubljana, Slovenija

Izdelovalec: Schering-Plough Labo N.V, 2220 Heist-op-den Berg, Belgija

Navodilo je bilo nazadnje revidirano dne 30. 1. 2017

Dodatne informacije

Proizvajalec BAYER