Lekarna Komenda

Preskoči glavno vsebino »

Your shopping cart is empty

Tifol tablete a'30

Cena: 8,22 €

Spletna cena: 7,81 €

Ali

Tifol tablete a'30

Podrobnosti


Sestava
1 filmsko obložena tableta vsebuje Q,4 mg folne kisline. Pomožne snovi: propilenglikol, laktoza, celuloza, koruzni škrob, mikrokristalna celuloza, koloidni silikagel, magnezijev stearat, metilhidroksipropilceluloza, smukec, kinolinsko barvilo (E104), titanov dioksid.

Kako zdravilo deluje
Tablete Tifol vsebujejo folno kislino, ki spada med vitamine skupine B. Telo mora dobiti folno kislino s hrano, saj je samo ne more sintetizirati.

Folna kislina je nujno potrebna za biosintezo nukleinskih kislin in pretvorbo nekaterih aminokislin. Pomembna je tudi za tvorbo in obnovo krvnih telesc ter njihovo pravilno delovanje, pomanjkanje lahko povzroči megaloblastno anemijo.

V nosečnosti se potreba po folni kislini poveča zaradi nastanka in razvoja zarodka in hitre rasti ploda. Pomanjkanje folne kisline zavre biosintezo aminokislin, celice ne zmorejo tvoriti dovolj nukleinskih kislin, ki so potrebne za delitev celičnega jedra, motena je sinteza beljakovin, lipidov in mielina.

Dokazano je, da folna kislina preprečuje nastanek okvar pri zapiranju nevralne cevi (hrbtenjače) pri plodu, zlasti spine bifide (nezraščen locen vretenca). Nevralna cev se zapira med 24. in 27. dnem nosečnosti. Zato je smiselno preventivno jemanje folne kisline pred zanositvijo, najkasneje pa od spočetja do konca 3. meseca nosečnosti.

Kdaj zdravilo uporabiti
Tablete Tifol priporočamo ženskam, ki načrtujejo zanositev, in nosečnicam.
Pomembno je, da dobi nosečnica dovolj folne kisline na začetku nosečnosti.

Kdaj zdravila ne smete uporabiti
Tablet Tifol ne smete jemati, če ste preobčutljivi za folno kislino ali za katerokoli drugo sestavino zdravila.

Tablet Tifol ne smete jemati pri megaloblastni anemiji, ki je posledica pomanjkanja vitamina B12 (npr. pri vegetarijancih in starejših Ijudeh).

Pred uporabo upoštevajte
Zdravljenje nepojasnjene megaloblastne anemije s folno kislino brez dodajanja vitamina B12 postopoma normalizira krvno sliko, ne izboljša pa nevrološke simptomatike.

Nosečnost in dojenje
Tablete Tifol so namenjene nosečnicam. Folna kislina ni teratogena; med dojenjem prehaja v mleko in zadošča dojenčkovim dnevnim potrebam po tem vitaminu.

Vpliv na sposobnosti upravljanja vozil in strojev
Tablete Tifol ne vplivajo na psihofizične sposobnosti človeka.

Na kaj morate biti pozorni, če jemljete druga zdravila
ÄŚe sočasno jemljete druga zdravila, se posvetujte z zdravnikom. Antiepileptiki, peroralni kontraceptivi, antituberkulotiki, antagonisti folne kisline (aminopterin, metotreksat, pirimetamin in sulfonamidi) in alkohol zmanjšujejo koncentracijo folatov v krvi.

Kako zdravilo odmeriti in ga uporabiti
- Ĺ˝enske, ki načrtujejo zanositev, vzamejo 1 tableto na dan po obroku.
Tablete Tifol jemljejo pred zaželeno zanositvijo in nato do konca 3. meseca nosečnosti.
- Ĺ˝enske, ki so jemale kontraceptive in načrtujejo zanositev, vzamejo 1 do 2 tableti na dan po obroku. Tablete Tifol začnejo jemati 3 mesece pred načrtovano nosečnostjo in jih jemljejo do konca 3. meseca nosečnosti.
- Nosečnice vzamejo 1 tableto na dan po obroku. Tablete Tifol začnejo jemati takoj po spočetju in jih jemljejo do konca 3. meseca nosečnosti.

Zaradi slabe absorpcije folatov nosečnice s hrano ne dobijo dovolj folne kisline. Zato jim priporočamo, naj jemljejo tablete Tifol vso nosečnost, razen če že jemljejo multivitaminske dodatke, ki v dnevnem odmerku vsebujejo 0,4 mg folne kisline.

Ukrepanje pri prevelikih odmerkih
ÄŚe ste zaužili preveliko količino zdravila, se posvetujte z zdravnikom.
Zelo veliki odmerki folne kisline (15 mg/dan) lahko povzročijo prebavne motnje (riavzejo, napenjanje v želodcu, flatulenco, grenak okus v ustih).

Stranski učinki
Ob jemanju priporočljivih odmerkov stranski učinki niso znani, možne pa so alergijske reakcije.
Dolgotrajno jemanje folne kisline zmanjša zalogo vitaminov B12. ÄŚe se pojavijo stranski učinki, zdravilo prenehajte jemati in se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Shranjevanje in uporabnost
Zdravila ne smete uporabljati po poteku roka uporabnosti, navedenem na ovojnici.
Shranjujte zaščiteno pred vlago in svetlobo pri temperaturi do 25°C.
Zdravilo shranjujte nedosegljivo otrokom.

Izdajanje zdravila
Zdravilo izdajamo tudi brez zdravniškega recepta.

Dodatne informacije

Proizvajalec KRKA