Lekarna Komenda

Preskoči glavno vsebino »

Betadine 10 % raztopina, 100 ml

Cena: 4,96 €

Spletna cena: 4,71 €

Ali

Betadine 10 % raztopina, 100 ml

Podrobnosti

Kaj je zdravilo Betadine in za kaj ga uporabljamo
Zdravilo Betadine 10 g/100 ml dermalna raztopina vsebuje kompleks joda in povidona. Povidon omogoča prenos joda in topnost pripravka v vodi. Po dotiku s kožo ali sluznico se iz kompleksa počasi sprošča jod, ki je učinkovit neselektiven antiseptik in dezinficient proti bakterijam, glivicam, virusom in praživalim. Povidon-jod je proti zgoraj naštetim mikroorganizmom najbolj učinkovit v koncentracijah od 0,1 do 1 g/100 ml. Sistemska absorpcija joda je možna, če zdravilo Betadine 10 g/100 ml dermalna raztopina uporabljamo dolgo časa, pogosto in v velikih koncentracijah, na velikih površinah, na odprtih ranah ter opeklinah.

Zdravilo Betadine 10 g/100 ml dermalna raztopina se uporablja za:
- dezinfekcijo inficirane kože;
- preprečevanje okužbe kože in sluznic po poškodbah, opeklinah, pri kirurških posegih, incizijah in odstranjevanju tujkov;
- za izpiranje očesne veznice pred operacijami katarakte; - izpiranje ust in žrela pred operacijami;
- zdravljenje okuženih ran pri kirurških posegih, poškodbah, preležaninah, razjedah, piodermiji, sekundarno okuženih dermatozah ter opeklinah druge in tretje stopnje;
- izpiranje (terapevtsko in preventivno) sečnega mehurja ob prostatektomiji, debelega črevesa, plevralnega prostora, peritoneja in nožnice.

Posebna opozorila in previdnostni ukrepi
Zdravilo Betadine 10 g/100 ml dermalna raztopina je namenjeno samo za zunanjo uporabo. Izogibajte se dalj časa trajajoči uporabi:
- pri dojenčkih;
- pri bolnikih z opeklinami, zlasti pri tistih, ki imajo več kot 20% opečene površine;
- na večjih, odprtih ranah;
- pri ledvični ali jetrni odpovedi ter pri ščitničnih boleznih.

Zdravilo Betadine 10 g/100 ml dermalna raztopina morate pred uporabo dodatno razredčiti (glej Odmerjanje). Predolga uporaba lahko povzroči draženje kože in sluznic. Paziti je treba, da pri predoperativni pripravi raztopina ne zastaja pod bolnikovim telesom.

Uporaba med nosečnostjo in dojenjem
Če ste noseči ali dojite se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom preden uporabite katerokoli zdravilo! Uporaba joda med nosečnostjo in dojenjem lahko škodljivo vpliva na plod oz. otroka, zato zdravila Betadine 10 g/100 ml dermalna raztopina v teh obdobjih ne smete uporabljati, razen po zdravniškem nasvetu v posameznih nujnih primerih, kadar pričakovana korist opravičuje tveganje.

Odmerjanje in način uporabe
Ravnajte se po naslednjih navodilih, razen če vam je zdravnik svetoval drugače!  Zdravilo Betadine 10 g/100 ml dermalna raztopina se nanese na prizadeto kožo ali sluznico za 2 do 3 minute in pusti da se posuši. Uporaba se po potrebi ponavlja, dokler traja okužba. Večinoma se uporablja dodatno razredčeno raztopino. Zdravilo se lahko redči z vodo, vodo za injekcije, sterilno fiziološko raztopino ali fosfatno raztopino s pH 8 (v okulistiki). Zdravilo Betadine 10 g/100 ml dermalna raztopina mešate v naslednjih razmerjih:
za drenažo in izpiranje:
- nožnice 1:25
- sečnega mehurja 1:20 ali 1:10
- porebrne mrene in peritoneja 1:20
- debelega črevesa 1:10
- kožnih gub 1:10
- posegi na obraznem delu glave 1:20/1:10
v okulistiki:
- predoperativna priprava 1:8
za kopeli
- delna kopel 1:25
- preoperativna kopel 1:500/1:1000
- higienska kopel 1:1000
Kadar se zdravilo Betadine 10 g/100 ml dermalna raztopina uporablja za zdravljenje peritonitisa ali osteomielitisa, se mora vneto mesto prej sprati s fiziološko raztopino. Raztopina ne sme zastajati pod bolnikovim telesom ali v kožnih gubah. Razredčene pripravke je treba uporabiti takoj, ker se njihova obstojnost hitro zmanjša.


Pred uporabo preberite priloženo navodilo!
Zdravilo shranjujte nedosegljivo otrokom!

Dodatne informacije

Proizvajalec ALKALOID