Lekarna Komenda

Preskoči glavno vsebino »

Echinaforce PRO, peroralna tekočina za topel napitek 100ml

Cena: 9,51 €

Spletna cena: 9,03 €

Ali

Kratek opis

Echinaforce PRO je zdravilo rastlinskega izvora, izdelano iz sveže, cvetoče zeli in korenin biološko pridelane škrlatne ehinaceje oziroma škrlatnega ameriškega slamnika. Namenjeno je kratkotrajnemu zdravljenju in preprečevanju prehlada. Najpogostejši znaki te bolezni so kašelj, nahod, solzenje, vnetje žrela, glavobol in bolečine v mišicah.

Echinaforce PRO, peroralna tekočina za topel napitek 100ml

Podrobnosti

 

Echinaforce PRO peroralna tekočina, 100 mL

Echinacea purpurea (L.) Moench: herba, extractum fluidum

Echinacea purpurea (L.) Moench: radix, extractum fluidum

Pred začetkom uporabe zdravila natančno preberite navodilo, ker vsebuje za vas pomembne podatke!

Pri uporabi tega zdravila natančno upoštevajte napotke v tem navodilu ali navodila zdravnika ali farmacevta.

Navodilo shranite. Morda ga boste želeli ponovno prebrati. 

Posvetujte se s farmacevtom, če potrebujete dodatne informacije ali nasvet.

Če opazite kateri koli neželeni učinek, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom. Posvetujte se tudi, če opazite neželene učinke, ki niso navedeni v tem navodilu. Glejte poglavje 4.

Če se znaki vaše bolezni poslabšajo ali ne izboljšajo v 10 dneh, se posvetujte z zdravnikom.

1. Kaj je zdravilo Echinaforce PRO in za kaj ga uporabljamo?

Echinaforce PRO je zdravilo rastlinskega izvora, izdelano iz sveže, cvetoče zeli in korenine biološko pridelane škrlatne ehinaceje oziroma škrlatnega ameriškega slamnika. Namenjeno je kratkotrajnemu zdravljenju in preprečevanju prehlada. Najpogostejši znaki te bolezni so kašelj, nahod, solzenje, vnetje žrela, glavobol in bolečine v mišicah.

2. Kaj morate vedeti, preden boste vzeli zdravilo Echinaforce PRO?

Ne uporabljajte zdravila Echinaforce PRO - Če ste alergični na zdravilni učinkovini ali katerokoli sestavino tega zdravila (navedeno v poglavju 6). - Če ste alergični na rastline iz družine košaric (latinsko Compositae ali Asteraceae), kot so arnika, kamilica, ognjič in rman.

Opozorila in previdnostni ukrepi

- Če imate napredujoče sistemske ali avtoimunske bolezni, nepravilno ali pomanjkljivo delovanje imunskega sistema, umetno zmanjšan imunski odziv ali bolezni, povezane z levkociti (na primer levkemijo ali levkopenijo), uporaba zdravila Echinaforce PRO ni priporočljiva.

- Če se med zdravljenjem prehlada znaki vaše bolezni poslabšajo ali ne izboljšajo v 10 dneh, ali če se med zdravljenjem pojavi visoka telesna temperatura, se posvetujte z zdravnikom.

- Če ste nagnjeni k alergijam, se vam lahko po jemanju zdravila Echinaforce PRO pojavijo hude alergijske reakcije. Pred uporabo tega zdravila se morate zato posvetovati z zdravnikom.

- Uporaba zdravila Echinaforce PRO peroralna tekočina pri otrocih, mlajših od 4 let, ni priporočljiva.

- Pri otrocih med 4. in 12. letom je pred uporabo zdravila Echinaforce PRO peroralna tekočina potreben posvet z zdravnikom.

Druga zdravila in zdravilo Echinaforce PRO Obvestite zdravnika ali farmacevta, če jemljete, ste pred kratkim jemali ali pa boste morda začeli jemati katero koli drugo zdravilo. Ni poročil o medsebojnem delovanju zdravila Echinaforce PRO in drugih zdravil. Odsvetujemo sočasno uporabo zdravila Echinaforce PRO in zdravil, ki zavirajo delovanje imunskega sistema (na primer ciklosporin in metotreksat).

Zdravilo Echinaforce PRO skupaj s hrano in pijačo

Ni znano, da bi hrana in pijača vplivali na zdravilo Echinaforce PRO.

Nosečnost, dojenje in plodnost

 Če ste noseči ali dojite, menite, da bi lahko bili noseči ali načrtujete zanositev, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom, preden vzamete to zdravilo. Ker ni dovolj podatkov o varnosti zdravila med nosečnostjo in dojenjem, uporabe zdravila v teh obdobjih ne priporočamo. Podatki o vplivu zdravila Echinaforce PRO na plodnost niso na voljo.

Vpliv na sposobnost upravljanja vozil in strojev

Ni podatkov o vplivu zdravila na sposobnost upravljanja vozil in strojev.

Pomembne informacije o nekaterih sestavinah zdravila Echinaforce PRO

Zdravilo Echinaforce PRO peroralna tekočina vsebuje saharozo. Če vam je zdravnik povedal, da ne prenašate nekaterih sladkorjev, se pred uporabo tega zdravila posvetujte z zdravnikom.

2 3. Kako uporabljati zdravilo Echinaforce PRO?

Pri uporabi tega zdravila natančno upoštevajte napotke v tem navodilu ali navodila zdravnika ali farmacevta. Če ste negotovi, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Odrasli, mladostniki nad 12 let in starejši bolniki:

- za zdravljenje prehlada: dvakrat do trikrat dnevno po 5 ml tekočine, - za preprečevanje prehlada: dvakrat dnevno po 5 ml tekočine.

Uporaba pri otrocih Otroci, stari od 4 do 12 let: - za zdravljenje prehlada: enkrat do dvakrat dnevno po 5 ml tekočine po posvetu z zdravnikom, - za preprečevanje prehlada: enkrat dnevno po 5 ml tekočine po posvetu z zdravnikom.

Uporaba zdravila Echinaforce PRO peroralna tekočina pri otrocih, mlajših od 4 let, ni priporočljiva. Zdravilo je primerno samo za peroralno uporabo. Tekočino odmerite s priloženo merilno žličko, zmešajte s skodelico tople vode in popijte kot topel napitek. Zdravljenje prehlada je treba začeti ob prvih znakih. Navadno se zdravilo Echinaforce PRO za zdravljenje prehlada jemlje do 10 dni. Ne uporabljajte ga neprekinjeno več kot 8 tednov. Če menite, da je učinek zdravila Echinaforce PRO premočan ali prešibak, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Če ste uporabili večji odmerek zdravila Echinaforce PRO, kot bi smeli:

Če se po prevelikem odmerku pojavijo neželeni učinki, se posvetujte z zdravnikom. Do sedaj ni poročil o primerih prevelikega odmerjanja. Če ste pozabili uporabiti zdravilo Echinaforce PRO Ne vzemite dvojnega odmerka, če ste pozabili vzeti prejšnjega. Nadaljujte zdravljenje po predpisani shemi. Če imate dodatna vprašanja o uporabi zdravila, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

4. Možni neželeni učinki

 Kot vsa zdravila ima lahko tudi to zdravilo neželene učinke, ki pa se ne pojavijo pri vseh bolnikih. V literaturi so opisani naslednji neželeni učinki, ki so se pojavili po jemanju pripravkov s škrlatno ehinacejo (tako zdravil, kot tudi drugih pripravkov, pri katerih kakovost ni bila nadzorovana). Z neznano pogostnostjo (iz podatkov, ki so na voljo, ni mogoče oceniti pogostnosti) se pojavljajo preobčutljivostne (alergijske) reakcije, ki se izražajo kot izpuščaj, koprivnica, srbečica, oteklina obraza. Poročali so tudi o posameznih primerih hudih preobčutljivostnih reakcij: Stevens-Johnsonovem sindromu (zelo resnih bolezenskih spremembah na koži in sluznicah), hitrem otekanju kože, podkožja in veziva pod sluznicami, Quinckejevem edemu (oteklinah globljih plasti kože in podkožja na različnih delih telesa), zoženju sapnic z oviranim dihanjem, astmi in anafilaktičnem šoku (zelo hudi preobčutljivostni reakciji celega telesa). Pripravki iz ehinaceje lahko pri osebah, ki so nagnjene k alergiji, sprožijo alergijske reakcije. Povezave med uporabo ehinaceje in avtoimunskimi boleznimi ni mogoče izključiti.

Poročanje o neželenih učinkih

Če opazite kateri koli neželeni učinek, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom. Posvetujte se tudi, če opazite neželene učinke, ki niso navedeni v tem navodilu. O neželenih učinkih lahko poročate tudi neposredno na: Univerzitetni klinični center Ljubljana Interna klinika Center za zastrupitve Zaloška cesta 2 SI-1000 Ljubljana Faks: + 386 (0)1 434 76 46 E-pošta: farmakovigilanca@kclj.si

S tem, ko poročate o neželenih učinkih, lahko prispevate k zagotovitvi več informacij o varnosti tega zdravila.

5. Shranjevanje zdravila Echinaforce PRO

Zdravilo shranjujte nedosegljivo otrokom! Shranjujte pri temperaturi do 25 °C. Po prvem odprtju zdravilo shranjujte v hladilniku (2 – 8 °C). Tega zdravila ne smete uporabljati po datumu izteka roka uporabnosti, ki je naveden na ovojnini. Rok uporabnosti zdravila se izteče na zadnji dan navedenega meseca. Po prvem odprtju vsebnika je rok uporabnosti zdravila 1 mesec. Ne uporabljajte zdravila, če je bil varnostni mehanizem zaporke pred prvim odpiranjem odlomljen. Zdravila ne smete odvreči v odpadne vode ali med gospodinjske odpadke. O načinu odstranjevanja zdravila, ki ga ne uporabljate več, se posvetujte s farmacevtom. Taki ukrepi 3 pomagajo varovati okolje.

6. Vsebina pakiranja in dodatne informacije

Kaj vsebuje zdravilo Echinaforce PRO peroralna tekočina?

Zdravilni učinkovini v 5 ml peroralne tekočine (enem odmerku) sta: - 1140 mg tekočega ekstrakta zeli sveže škrlatne ehinaceje (Echinacea purpurea (L.) Moench: herba), razmerje droga:ekstrakt je 1:12; ekstrakcijsko topilo je 65-odstotni (V/V) etanol, - 60 mg tekočega ekstrakta korenine sveže škrlatne ehinaceje (Echinacea purpurea (L.) Moench: radix), razmerje droga:ekstrakt je 1:11; ekstrakcijsko topilo je 65-odstotni (V/V) etanol.

Druge sestavine zdravila (pomožne snovi): saharoza, prečiščena voda, sok plodu črnega bezga, citronska kislina, modificirani škrob, nasičeni srednjeverižni trigliceridi, kalijev sorbat.

Izgled zdravila Echinaforce PRO peroralna tekočina in vsebina pakiranja Tekočina je temno rdeče barve, viskozna, z vonjem črnega bezga in sadnim okusom. V škatli je rjavi stekleni vsebnik, v katerem je 100 ml tekočine. Način izdaje zdravila Echinaforce PRO Izdaja zdravila je brez recepta v lekarnah in specializiranih prodajalnah.

Imetnik dovoljenja za promet z zdravilom Farmedica d. o. o., Leskoškova cesta 12, 1000 Ljubljana, Slovenija Telefon: 01/5240216, faks: 01/5240214, e-pošta: nasveti@farmedica.si

Proizvajalca Salus, Ljubljana, d. d., Litostrojska cesta 46 A, 1000 Ljubljana in Kemofarmacija d. d., Ljubljana, Cesta na Brdo 100, 1000 Ljubljana v sodelovanju s podjetjem Bioforce AG, CH-9325 Roggwil, Švica.

Navodilo je bilo nazadnje revidirano dne 15. 11. 2016

Dodatne informacije

Proizvajalec FARMEDICA