Lekarna Komenda

Preskoči glavno vsebino »

Your shopping cart is empty

Betadine, raztopina za grgranje 100 ml

Cena: 5,02 €

Spletna cena: 4,77 €

Ali

Betadine, raztopina za grgranje 100 ml

Podrobnosti

Preprečevanje in zdravljenje bakterijskih, virusnih in glivičnih infekcij v ustih in grlu (gingivitis, stomatitis, afte, površinski abscesi ali herpetične lezije). Preprečevanje okužb pred in/ali po oralnih ali dentalnih kirurških posegih. Odstranjevanje neprijetnega ustnega zadaha.

Posebna opozorila in previdnostni ukrepi
Stalna ali podaljšana uporaba ni primerna pri bolnikih: z opeklinami, še posebno, če je poškodovano več kot 20% površine kože; z velikimi, odprtimi ranami; zdravljenih z litijem; z obolelo ščitnico.
Zdravilo Betadine 1 g/100 ml raztopina za grgranje je le za lokalno uporabo in ga ne smemo pogoltniti.

Interakcije/ medsebojno delovanje z drugimi zdravili in druge oblike interakcij
Zdravila Betadine 1 g/100 ml raztopina za grgranje ne smemo uporabljati istočasno z zdravili, ki vsebujejo klorheksidin, srebrov sulfadiazin, baze in živo srebro, ker lahko pride do delnega zmanjšanja učinkovitosti. Vse interakcije se vidno pokažejo kot razbarvanje zdravila Betadine 1 g/100 ml raztopina za grgranje, kar kaže na zmanjšanje aktivnosti zdravila. Pri bolnikih, ki se zdravijo z litijem, ob sočasnem jemanju zdravila Betadine 1 g/100 ml raztopina za grgranje pride do sinergičnega hipotiroznega učinka.

Uporaba med nosečnostjo in dojenjem
Povidon-jod lahko povzroča razvojne nepravilnosti pri plodu. Pri otrocih, katerih matere so bile med nosečnostjo daljši čas zdravljene s povidon-jodom, se lahko razvije prirojena hipotiroza in/ali golšavost. Jod se kopiči v mleku, kjer lahko njegova koncentracija kar do 8 krat preseže koncentracijo v serumu matere. Uporaba zdravila Betadine 1 g/100 ml raztopina za grgranje v času nosečnosti in dojenja je možna samo s posebnim zdravniškim dovoljenjem. Zdravnik pri tem oceni, da korist za mater presega nevarnost za plod. Motnje v delovanju ščitnice zaradi joda lahko pri novorojenčkih nastanejo tudi zaradi prenatalne in perinatalne izpostavljenosti povidon-jodu.

Odmerjanje in način uporabe
Usta izpiramo z grgranjem 1 majhne žlice (5 ml) zdravila. Zdravilo BETADINE 1 g/100 ml raztopina za grgranje grgramo vsaj 30 sekund 3-4 krat dnevno. Za ustno higieno enkrat dnevno 30 sekund izpiramo usta z eno majhno žlico zdravila BETADINE 1 g/100 ml raztopina za grgranje. Raztopina je učinkovita tudi, če jo razredčimo z vodo do 10 krat.

Dodatne informacije

Proizvajalec ALKALOID